Voor sommige 2CV-eigenaren betekent de winter ‘gewoon doorrijden’, voor de ander dat de geliefde Lelijke Eend in de stalling staat. In beide gevallen is het handig om een ‘wintercheck’ uit te voeren. Winterse omstandigheden vragen nu eenmaal wat meer van je oldtimer en jezelf als chauffeur. Wat je niet wilt is stil komen te staan in de winter of in het donker. Of een slecht startende en roestende Eend in het voorjaar bij het uit de stalling halen.
Rijden in verse sneeuw is met de 2CV misschien wel een van de leukste bezigheden. De smalle bandjes hebben verrassend goed grip. En begin je toch wat te glijden, dan is abrupt gas los vaak al voldoende; de auto duikt naar voren, zodat het gewicht je weer wat grip geeft.
Wat in ieder geval níet kan gebeuren met je 2CV (en wel met moderne auto’s…) is een bevroren handrem. De handremkabels bij een 2CV bevinden zich onder de motorkap, omdat de handrem op de remklauwen van de voorwielen zit. En die remklauwen zitten ook nog eens bij de versnellingsbak. Bevriezingsgevaar is daarom minder aanwezig! Ook heeft een 2CV geen koelvloeistof, dus daar hoeft ook geen antivries in.
Verder herkent iedere 2CV-rijder wel dat je je ruiten van buiten én binnen moet krabben, dat starten soms moeizaam gaat (vooral met vochtig weer), je deurslotjes bevroren zijn en dat je achterklep helemaal niet meer opengaat. Het plezier van de 2CV maakt dit weer goed. Aan andere zaken is wel wat te doen. Daarom hieronder 10 tips voor het rijden in de winter.
10 tips voor rijden in de winter (en najaar en voorjaar)
- Temperatuur overdag tussen 5-15 graden Celsius? Doe dan het winterkapje voor je grille. De motor van de Eend wordt gekoeld door rijwind en de ventilator. Onder de 15 graden mag dat een stuk minder, zodat de olie sneller en beter op bedrijfstemperatuur komt. Warme olie betekent minder slijtage!
- Zorg dat je motorolie op peil is. In de winter ben je wat minder geneigd om je oliepeil regelmatig te controleren. Doe dit een keer extra voor de winter begint en vul je olie aan tot maximum (niet meer!) niveau.
- Hetzelfde geldt eigenlijk voor je bandenspanning. In de kou van de winter ben je minder geneigd om die vaak te controleren. Checken dus in de herfst!
- Vul in de herfst je ruitensproeiervloeistofreservoir aan met ruitensproeier antivries. Probeer er een te vinden die tot -30 graden gaat. En zorg dat er zo min mogelijk zomervloeistof in je reservoir zit wanneer je bijvult.
- Een 2CV heeft wat minder last van vastgevroren deuren, maar andere A-types zoals de Dyane hebben hier wel last van. Ook de achterklep van de 2CV kan flink vastgevroren zitten. Smeer daarom de rubbers in met (zuurvrije) vaseline.
- Start je 2CV slecht in de winter? Als de startmotor goed en vlot ronddraait, dan is deze (en de accu) in orde. Als hij slecht aanslaat, dan zou je eens kunnen kijken naar de bougiekabels. Vervang deze wanneer ze ouder dan 5 jaar zijn. Zorg ook dat de bougiekabels niet tegen plaatwerk aanliggen (de binnenzijde van de spatborden); door condensvorming kan de vonk overslaan naar het plaatwerk (in plaats van naar de bougie). Je zou een mantel van bijvoorbeeld flexibele buis om je bougiekabels kunnen doen zodat ze ‘vrij’ liggen.
- Wanneer je echt in de winter wilt doorrijden is het misschien raadzaam om winterbanden onder je 2CV te monteren. Je rijdt immers een wagen zonder ABS.
- De grootste vijand van de 2CV is roest. Als er zout gestrooid is, kan er soms nog wekenlang pekel liggen. De pekel gaat overal tussen zitten. Heb je een gegalvaniseerd chassis, dan is deze hier al tegen beschermd. Maar ander plaatwerk, zoals spatborden, hebben hier ook veel onder te lijden. Spoel je 2CV regelmatig en goed af aan de onderzijde. Of rijd in de weken dat er pekel ligt niet op straat.
- Slotjes bevroren? Gebruik dan slotontdooier. N.B. Zet het flesje niet ín je auto, maar laat deze thuis liggen…
- Pas je rijstijl aan. Anticipeer goed, houd ruim voldoende afstand (je hebt geen ABS) en rijd defensief (maar niet in de weg).
Pro-tips voor rijden in de winter
We ontvangen van enkele enthousiaste ‘winter-rijders’ nog wat ‘pro-tips’ om het rijden veiliger en aangenamer te maken. Doe er je voordeel mee!
- Monteer een kachelaanjager in een van de verwarmingsbuizen. Je voorruit ontwasemt sneller en de cabine wordt warmer. Er zijn bij de diverse 2CV webshops verschillende te koop.
- Er bestaat speciale stoelverwarming voor de 2CV. Houd wel rekening met je accu en leg een extra zekering aan.
- Monteer een hardtop op je Eend. Een hardtop houdt de warmte beter binnen dan het standaard canvas dakje. N.B. We raden af om je canvas dak van binnenuit te isoleren: door condensvorming zal er schimmel in je dak ontstaan.
- Monteer een carterplaat onder het chassis. Zo stroomt er minder koude lucht van onderaf richting de motor.
- Laat je kachelbediening goed afstellen. De kleppen in je warmtewisselaars moeten goed open en dicht gaan en goed afsluiten, zodat de warmte optimaal binnenkomt.
- Breng extra isolatiematten aan tegen de motorzijde van het schutbord. Dit helpt ook motorgeluiden tegen te gaan. Gebruik vocht-/weersbestendige isolatiematten die eenzijdig plakken.
- De echte Eendrijder rijdt ook in de winter met het dakje open. Toch?